Plastik Sera Örtüleri
Seralar, bitkiler (sebze, meyve, çiçek) için ideal büyüme ortamı oluştururlar. Seralar bitkileri yağmur, rüzgâr ve soğuk gibi dış etkenlere karşı koruduğu gibi sağladığı dengeli ortam ile bitkinin daha hızlı gelişimini sağlar. Böylece yılda birkaç hasat yapma imkânı tanır. Yeni nesil teknolojiler ve uygun üretim formülasyonları ile sera örtüleri isteğe bağlı olarak güneşe karşı dayanıklılık, ışık ve sıcaklık kontrolü, rutubet tutmama ve sislenmeme, kükürt ve klor kimyasallarına karşı direnç gibi özellikler sağlayabilir.
Sera örtüsünün; güneş dayanım süresi, kalınlığı ve diğer isteğe bağlı katkı maddeleri gibi özellikleri kullanım amacına (çiçek, sebze, meyve, klasik tarım, topraksız tarım, jeotermal kullanımı,…) ve kullanılacak bölgeye bağlı olarak belirlenir.
Sera Örtüsünün Özellikler:
THERMİC EFFECT
Plastik filmin katmanları arasına homojen bir şekilde yerleştirilen EVA ve Infra-Red katkı maddeleri, güneşten gelen
kızılötesi radyasyonunu emer ve gece boyu gece boyunca ısı kayıplarını azaltır.
Termik filmlerin avantajları şunlardır:
LİGHT DİFFUSİON
Plastik filmden seraya giren güneşten gelen ışık, doğrudan bölünür ve yayılır. Işık difüzyonu, bir filmin insan gözüne puslu görünmesine neden olur - ancak bu, filmin daha az şeffaf olduğu anlamına gelmez. Bitkiler tarafından alınan PAR (fotosentetik aktif radyasyon) pratik olarak aynıdır.
Dağınık ışığın, özellikle ilkbahar ve yaz mahsulleri üzerine güçlü güneş ışığı alan bölgelerde bitki büyümesi üzerinde olumlu bir etkisi vardır.
Işık difüzyonu gölgeleri azaltır, ışığın serada daha homojen dağılımını sağlayarak bitkinin alt kısımlarına bile ulaşmasını sağlar, yanmaları önler ve orta derecede bir soğutma etkisi sunar.
ANTİ-DRİP EFFECT
Su yoğunlaşması nedeniyle sera filmlerinin iç yüzeyinde oluşan damlacıklar, ışık iletimini %15-30 oranında azalttığı ve bazı hastalıkların görülme sıklığını artırdığı için bitki kalitesi ve büyümesi üzerinde olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.
Plastik örtülerimiz, damlacıkları ortadan kaldıran ve bunun yerine yanlardan sürekli ince bir su tabakası oluşturan özel katkı maddeleri içeren "damlama önleyici" ürünlerdir.
Damlama önleyici filmler, doğru kullanıldığında aşağıdaki faydaları sağlar:
Azaltılmış pestisit ihtiyacı
ANTİ-MİST EFFECT
Anti Drip katkısının kullanılması halinde yan etki olarak ortaya çıkan sislenme probleminin önlenmesinde kullanılır.
COOLİNG EFFECT
Dünyanın birçok bölgesinde, gündüzleri aşırı ısıyı azaltan ve serada daha serin bir ortam sağlayan filmlere artan bir ihtiyaç vardır. Özellikle "tropik bölgelerde", güçlü güneş ışığı ve sıcak havanın olduğu bölgelerde, fidanlıklarda ve gölge
seven süs bitkileri için "soğutma etkisi" giderek daha fazla ihtiyaç haline geliyor.
Gündüzleri seranın içinde, dış sıcaklık ne kadar yüksek olursa, "soğutma" filmleriyle elde edilen sıcaklık düşüşünün o kadar büyük
olduğu kanıtlanmıştır.
DİSEASE CONTROL EFFECT
"Entegre Zararlı Yönetimine" verimli bir şekilde katkıda bulunan ve pestisit kullanımının
azaltılmasına yardımcı olan özel hastalık kontrol katkı maddesi kullanılmaktadır.
Önemli bir hastalık ve böcek kontrol filmi türü, 380 nm'ye kadar UV radyasyonunu emen "UV-engelleyici" filmlerdir ve
böylece:
PHOTOSELECTİVE EFFECTS
Seraya giren ışık spektrumunu değiştirmek ve böylece bitkilerin büyüme davranışını değiştirmek için (fotosentez ve fotomorfojenez) seçilmiş katkı maddeleri ve pigmentler içeren bir dizi özel filmdir. Bu tür filmleri kullanarak verimi artırmak, büyümeyi desteklemek veya geciktirmek ve gövdelerin uzamasına veya cüceleşmesine neden olmak mümkündür.